Të jetosh në New York si muzikant i Teatrit të Madh të Operës

Written by on 26. October 2019

Studime të shumta e lidhin studimin e muzikës me arritjet akademike. Por, çfarë ka të bëjë me trajnimin serioz të muzikës që duket se ndërlidhet me suksesin e madh në fusha të tjera?

Lidhja nuk është një rastësi. E di sepse pyeta. Ua shtrova pyetjen profesionistëve të niveleve të larta në industri, nga teknologjia te financat te media, të gjithë ata kishin jetë të kaluara serioze (nëse shpesh pak të njohura) si muzikantë. Pothuajse të gjithë bënë një lidhje midis trajnimit të tyre muzikor dhe arritjeve të tyre profesionale. Fenomeni shtrihet përtej shoqatës matematikë-muzikë. Në mënyrë të habitshme, shumë arritës të lartë më thanë që muzika hapi rrugët për të menduar krijues. Dhe përvojat e tyre sugjerojnë që trajnimi i muzikës mpreh cilësitë e tjera: Bashkëpunimi. Aftësia për të dëgjuar. Një mënyrë e të menduarit që ndërthur ide të ndryshme. Fuqia për t’u përqëndruar në të tashmen dhe të ardhmen njëkohësisht.

A do ta shndërrojë programi juaj i muzikës në shkollë fëmijën tuaj në një Paul Allen, bashkë-themeluesi miliarder i Microsoft (kitarë)? Apo një Woody Allen (klarinetë)? Me siguri jo. Këta janë arritës të veçantë. Por mënyra se si këta dhe vizionarë të tjerë që fola për të përpunuar muzikën është intriguese. Siç është mënyra se si shumë prej tyre zbatojnë mësimet e muzikës të përqendrimit dhe disiplinës në mënyra të reja të të menduarit dhe komunikimit – madje edhe zgjidhjen e problemeve. Shikoni me kujdes dhe do të gjeni muzikantë në majën e pothuajse çdo industrie. Woody Allen performon çdo javë me një bandë xhaz. Transmetuesi televiziv Paula dhe korrespondenti i shefit të CCB të Shtëpisë së Kuqe Chuck Todd (bri francez) ndoqën kolegjin me bursa muzikore; Andrea Mitchell i NBC u trajnua për t’u bërë një violinist profesionist. Z. Allen i Microsoft dhe kapitalisti i sipërmarrjeve Roger McNam kanë grupe rok. Larry Page, një bashkëthemelues i Google, luajti saksofon në shkollën e mesme. Steven Spielberg është klarinetist dhe bir i një pianisti. Ish presidenti i Bankës Botërore James D. Wolfenjohn ka luajtur violonçel në Carnegie Hall.

“Nuk është një rastësi”, thotë Z. Greenspan, i cili hoqi klarinetën e xhazit, por ende luan me djalë në dhomën e tij të ndenjes. “Unë mund t’ju them si një statisticien, probabiliteti që kjo është thjesht një shans është jashtëzakonisht i vogël.” Ish-shefi i kujdesshëm i Fed shton, “Kjo është gjithçka që ju mund të gjykoni në lidhje me faktet. Pyetja thelbësore është: pse ekziston ajo lidhje? ”

 


Current track

Title

Artist