Muzikë, Ekonomi dhe Përtej

Written by on 21. May 2019

E gjithë çështja e muzikës dixhitale është kullotja pa rreziqe ” Cory Doctorow, gazetar dhe bashkë-redaktues Kanadez dhe i blogut Boing Boing, është një aktivist në favor të liberalizimit të ligjeve të së drejtës së autorit dhe një ithtar i organizatës jofitimprurëse Creative Commons kushtuar zgjerimit të gamës së veprave krijuese në dispozicion për të tjerët për të ndërtuar mbi të ligjërisht dhe për të ndarë. Doctorow dhe të tjerët vazhdojnë të shkruajnë shumë në lidhje me ndryshimet apokaliptike me të cilat përballet Prona Intelektuale në përgjithësi dhe industria e muzikës në veçanti. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë kataklizmën me të cilën përballet industria amerikane përmes shembullit portal të industrisë së muzikës, një industri e thjeshtë në krahasim me ato të automobilave ose energjisë. Sidoqoftë, në thjeshtësinë e këtij shembulli mund të zbulojmë disa mësime që vlejnë për të gjitha industritë. Në artikullin e tij në internet, “Marshimi i Pashmangshëm i Muzikës së Regjistruar Drejt Falas”, Michael Arrington na tregon se shitjet e CD-ve të muzikës vazhdojnë të bien në mënyrë alarmante. “Artistë si Prince dhe Nine Inch Nails po hedhin etiketat e tyre ose duke i dhënë muzikë ose duke u thënë tifozëve të tyre që ta vjedhin atë … Radiohead, i cili nuk kontrollohet më nga etiketimi i tyre, Capitol Records, nxori në shitje albumin e tyre të ri dixhital në Internet për çfarëdo çmimi që njerëzit duan të paguajnë për të “. Ndërsa shumë të tjerë kanë përsëritur në vitet e fundit, Arrington na kujton se nëse nuk mund të krijohen pengesa efektive ligjore, teknike ose të tjera artificiale për prodhimin, “teoria e thjeshtë ekonomike dikton që çmimi i muzikës [duhet] të bjerë në zero pasi më shumë” konkurrentë ” (në këtë rast, dëgjuesit që kopjojnë) hyjnë në treg “…


Current track

Title

Artist